Strona główna > Jogurtownica > Własny jogurt, z marką YogurBerry

Jedzenie, które będzie przygotowywane samodzielnie powinno być podstawą naszego żywienia. Można samodzielnie przygotowywać sobie między innymi samodzielnie jogurt.

Pierwsza istotna sprawa to mieć dobre urządzenie, które nam na to pozwoli. Można również przygotowywać samemu jogurt bez urządzenia jeśli ma się odpowiedni pojemnik i ciepłe mleko. Tutaj jednak będzie trzeba samodzielnie proces przygotowywania kontrolować. Dlatego lepiej mieć dobry sprzęt, który nam ułatwi przygotowywanie takich elementów.

Jogurtownica w kuchni

Można również postarać się o odpowiednią jogurtownicę. Każdy sprzęt składać się będzie z dwóch pojemników, które są łączone ze sobą. Jeden z nich będzie na mleko drugi będzie miał wrzątek. Jednak urządzenia też się różnią, ponieważ znajdziemy takie za około 30 złotych, ale i droższe, takie które kosztują 100 złotych i są nieco bardziej rozbudowane.

Wydaje się, że najlepszy sprzęt to taki, który ma odpowiedni timer i będzie można mieć odpowiednią kontrolę nad pracą takiego urządzenia. Sprzęt się również wyłączy, gdy już jogurt będzie gotowy. Taki sprzęt będzie można także wykorzystywać jako element służący do pieczenia chleba. Sprzęt, który jest proponowany może mieć pobór prądu na poziomie mniej więcej 15 W. To dobry wynik.

YogurBerry - sprzęt wielofunkcyjny

Sprzęty takie można wykorzystywać również w momencie, gdy nie ma pomiaru temperatury, ale tutaj trudniejsze będzie nasze zadanie, ponieważ będzie trzeba kontrolować temperaturę. Trzeba więc dokupić sobie wygodny termometr, który nam to ułatwi. Jeśli chodzi o dostępne obecnie propozycje na uwagę zasługiwać może miedzy innymi taka propozycja jak JogurBerry.

To dobry sprzęt, który będzie gwarantować między innymi to, że wykonuje się wyłącznie przygotowanie jogurtów w oparciu o naturalną fermentację, nie będzie wymagał podłączenia do prądu. Dzięki temu będzie to najbardziej ekonomiczne z dostępnych rozwiązań.

Przepis na jogurt

Bakterie jogurtowe

Podstawowe składniki, które będzie trzeba wziąć pod uwagę to oczywiście bakterie. Można skorzystać tutaj z jogurtu ze sklepu. Nie wiadomo jednak czy będą tam kultury bakterii i czy będą to bakterie probiotyczne, które są najodpowiedniejsze, ponieważ będą się wolniej namnażać. W takiej sytuacji najlepiej będzie zdecydować się na zakwas, który jest specjalnie przygotowywany. Tutaj można oczekiwać, że raz będzie wykorzystany i stworzą się na tej podstawie jogurty, które potem będzie można wykorzystać do przygotowywania kolejnych jogurtów.

Mleko do jogurtu

Przygotowując jogurt z mleka od krowy będziemy zobowiązani do tego, by skorzystać z jego wcześniejszego mocnego podgrzania, ponieważ w ten sposób uda się zlikwidować te bakterie, które się tam naturalnie znajdują. Potem można również mleko nieco odparować, ponieważ w ten sposób będzie można skutecznie sprawić, że jogurt będzie nieco bardziej gęsty. Dodając owoce, orzechy czy dżemy będzie można udoskonalić sobie smak jogurtu.