Strona główna > Pojemniki > Zalety pojemników do żywności

Pojemniki do żywności w szczególny sposób przydają się w kuchni – można w nich przechowywać produkty spożywcze zarówno w lodówce, jak i w szafkach. Umożliwiają one także przenoszenie żywności, a nawet pieczenie w piekarniku lub odgrzewanie w kuchence mikrofalowej.

Należy jednak pamiętać, że każdy pojemnik posiada odpowiednie przeznaczenie, dlatego też warto wiedzieć, który z nich nadaje się do przygotowywania potraw w piekarniku, a który wyłącznie do bezpiecznego przechowywania żywności.

Żywność należy przechowywać w pojemnikach dostosowanych do właściwości konkretnego produktu. W ostatnim czasie szczególnym zainteresowaniem cieszą się pojemniki z tworzyw sztucznych, wyposażone w odpowiednio profilowana pokrywę, która w znaczny sposób ułatwia korzystanie z pojemnika, a przy tym optymalnie chroni przechowywane produkty. Pojemniki tego typu można umieszczać w lodówce, a także w szafce. Większość z nich jest odporna na niskie i wysokie temperatury, a także dostosowana do mycia w zmywarkach.

W jakich pojemnikach przechowywać żywność?

Najbezpieczniejsze są pojemniki na żywność wykonane ze szkła lub porcelany, gdyż nie wchodzą one w reakcje chemiczne z produktami spożywczymi. Rozwiązania te bez obawy można stosować w przypadku wszystkich produktów, zachowując ich wartości i chroniąc przed zepsuciem.

Wiele osób umieszcza w szklanych pojemnikach produkty sypkie, typu cukier, mąka, makaron, kasza, groch, a nawet przyprawy.

Prawidłowe przechowywanie żywności

Produkty, które są podatne na wysychanie, najlepiej umieszczać w pojemnikach hermetycznie zamykanych, które skutecznie chronią przed zawilgoceniem.

Wiele osób zastanawia się, w jaki sposób rozpoznać pojemnik dostosowany do przechowywania żywności? Odpowiedź jest prosta – pojemniki tego typu są oznaczone ikonką widelca i kieliszka na opakowaniu lub metce. Wskazany jest także atest Państwowego Zakładu Higieny.

Opakowania tego typu różnią się wielkością i kształtem, dzięki czemu bez problem można znaleźć optymalne rozwiązanie.

W ostatnim czasie na rynku pojawiły się także pojemniki z silikonu, które można umieszczać zarówno w lodówce, jak i zamrażarce. Można w nich umieszczać niemal wszystko, także świeże warzywa, ryby, owoce, a nawet zupy. Pojemniki te można wykorzystać także do podgrzewania w piekarnikach i odgrzewania w mikrofalówce.

W pojemnikach metalowych nie należy przechowywać produktów kwaśnych, rozwiązania te sprawdzają się natomiast w przypadku produktów sypkich.

Ekologiczne torebki papierowe umożliwią zabranie śniadania do pracy, a także przechowywanie wędliny w lodówce.

Produkty sypkie warto natomiast umieszczać w pojemnikach ceramicznych, które sprawdzą się także jako kuchenna ozdoba.