Strona główna > Wybór wyciskarki - poradnik > Wybór wyciskarki - poradnik

 

Mając ochotę na świeżo wyciskane soki przygotowywane w zaciszu własnej kuchni, warto zainteresować się możliwościami, jakie dają wyciskarki do soków. Wybór nie jest prosty, dlatego warto dowiedzieć się, czym cechują się poszczególne modele, jakie są ich funkcje i zalety.

Dobra wyciskarka do soków odznacza się wielofunkcyjnością. Minęły czasy, w których tego typu urządzenia służyły tylko do pozyskiwania soku z miękkich owoców lub warzyw. Dziś, można wyposażyć kuchnię w sprzęt, który nie tylko wyciśnie sok, ale też zmieli mięso i pędy roślin. W urządzeniach tych produkty są precyzyjnie miażdżone, a cały proces przebiega wolno, więc powstałe soki nie są napowietrzone, a cenne składniki i minerały zostają zachowane. Soki te są zdrowe i pełne witamin, dlatego decyzja o zakupie wyciskarki jest jedną z lepszych, jaką mogło się podjąć.

Nie mając wcześniej styczności z wyciskarkami, nie wie się, że dzielą się one na dwa rodzaje. Mianowicie jednoślimakowe i dwuślimakowe. Różnią się one ułożeniem wałków i jak sama nazwa wskazuje ich ilością. W modelu dwuślimakowym wałki znajdują się obok siebie. Modele te są droższe od jednoślimakowych, ale można odnieść wrażenie, że produkty są precyzyjniej miażdżone, co wpływa na ilość pozyskiwanego soku, lecz nie na jego jakość. Ta pozostaje cały czas wysoka, bez względu na to, jakiej wyciskarki się używa.

Wyciskarki jednoślimakowe dzielą się z kolei na modele pionowe oraz poziome. Nie trudno się domyślić, że ich nazwa wywodzi się z ułożenia wału ślimakowego. Wyciskarki wolnoobrotowe pionowe to niewielkie urządzenia, które sprawdzą się w każdej kuchni. Aplikując produkty, konieczne jest ich dopychanie. Modele te z reguły nie są wyposażone w dodatkowe funkcje. Ich podstawowym zadaniem jest staranne wyciskanie soku. Model poziomy mają więcej funkcji, dlatego też mają większe gabaryty. Zazwyczaj umożliwiają użytkownikowi uformowanie makaronów, tłoczenie oleju i mielenie nawet bardzo twardych produktów, jak i tych, z których ciężko wyciska się sok, czyli warzyw liściastych.

Wiedząc, jaki model najbardziej spełnia oczekiwania, można przejść do parametrów poszczególnych wyciskarek. Jednym z ważniejszych jest ich moc. Ma ona znaczenie, gdy chce się pozyskiwać sok z twardych warzyw oraz owoców. Dla wyciskarek o dużej mocy nie ma produktów, z którymi by sobie nie poradziły, ale w tym przypadku również najważniejsze jest to, czego się oczekuje i do jakich celów będzie używana wyciskarka.

Warto zwracać uwagę na to, jak długi jest okres gwarancji urządzenia, które planuje się kupić. Trzeba dowiedzieć się, jakie części objęte są gwarancją i jakie są jej warunki.
Kolejnym aspektem jest cena. Nie zawsze trzeba wydać przysłowiową małą fortunę, żeby pozyskiwać sok wysokiej jakości. Gdy z góry wie się, że nie będzie korzystało się z dodatkowych funkcji wyciskarki do soków, to nie ma sensu przepłacać.

Będąc uzbrojonym w niezbędną wiedzę dotyczącą wyciskarek, łatwiej będzie podjąć decyzję. Mimo że poszczególne modele różnią się od siebie, to cechuje je jedna wspólna rzecz, dają możliwość codziennego delektowania się pysznym, pełnym witamin sokiem.